A inceput sezonul gratarelor! Sfaturi pentru un gratar reusit!

Odata cu instalarea vremii frumoase si incepand cu data de 1 Mai putem considera deschis oficial sezonul gratarelor. Indiferent ca obisnuiesti sa faci gratarul in curte sau, daca locuiesti la bloc, in locuri special amenajate pe langa oras, calitatea carnii este esentiala, iar modul in care aceasta este preparata nu trebuie neglijat. Nimic nu e mai bun decat o friptura suculenta la gratar, alaturi de legume proaspete.

Ca friptura sa para demna de un sef bucatar, este nevoie sa tineti cont de cateva sfaturi.

Cum alegem corect carnea pentru gratar?
Desi majoritatea oamenilor prefera carnea de porc sau de pui pentru a o pune pe gratare, putem lua in considerare si carnea de vita, de oaie sau de vanat.

Carnea trebuie achizitionata din magazine specializate sau din marketuri
Carnea de porc care este proaspata trebuie sa fie de culoare roz-rosiatica, sa aiba o textura elastica (cand o apesi cu degetul sa revina imediat la forma initiala) si sa prezinte cateva firisoare de grasime albe. Bucatile de carne de culoare vanata si textura indoielnica si mai ales cele care sunt lipicioase sau au un miros puternic trebuie evitate. Intotdeauna trebuie verificata eticheta produsului si termenul de valabilitate al acestuia.

Cum marinam carnea pentru a obtine o friptura suculenta?
Marinata pentru carnea pe care dorim sa o punem pe gratar se face cu vin (daca folosim carne de porc) sau bere (daca folosim carne de pui, de oaie), sare, piper, ulei, condimente speciale de gratar etc. Este necesar sa adaugam si un lichid care este acid, si aici putem lua in considerare zeama de la o lamaie sau otetul balsamic. Condimentele si plantele aromatice, cum ar fi usturoiul, ceapa, rozmarinul, chimenul, oregano, salvia uscata, patrujelul s.a.m.d trebuie trase la tigaie impreuna cu bautura alcoolica pe care o folosim la marinat. Trebuie sa fim atenti la cantitatile pe care le folosim, astfel incat carnea sa nu fie prea aromata sau sa aiba un gust pregnant de alcool!

Inainte de a gati friptura sau legumele, gratarul trebuie sa fie curat
Pentru o mancare gustoasa, este esential ca gratarul pe care o prepari sa fie curat. Pentru a face mai usor curatarea, incalziti gratarul gol. Astfel, caldura va elimina grasimea si bacteriile incrustate. Puneti-l 5 minute pe foc, pana se incinge, apoi curatati-l cu o perie speciala si cu putina grasime. 

Gratarul nu trebuie curatat imediat cum ai terminat de preparat mancarea
Daca ati terminat de gatit toata carnea si a ramas in urma un gratar plin cu resturi de mancare arse, lasati-l asa, nu il curatati. Aceste reziduri va protejeaza gratarul pana la urmatoarea utilizare.

Calitatea focului este esentiala!
Va sugeram ca atunci cand faceti un gratar sa folositi doar lemn de calitate, bine uscat, folosit in gastronomie la prepararea afumaturilor de calitate. Nu folositi carbuni si nu aprindeti gratarul cu gaz lichid sau petrol.

Carnea nu trebuie intoarsa de mai multe ori
Cand puneti carnea pe gratar, ea trebuie sa fie pusa initial pe zonele cu caldura cea mai mare, ca sa se inchida celulele de la suprafata si sa pastreze sucurile in interior. Apoi se poate muta pe o zona ceva mai rece. Dar nu intoarceti carnea de mai multe ori. Se lasa pe o parte pana ce sangele urca la suprafata si apoi sa intoarce pe partea cealalta inca cateva minute.

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa va invitam pe site-ul nostru www.remarkt.ro pentru a descoperi singuri oferta completa pentru sezonul gratarelor. Click aici: https://www.remarkt.ro/collections/1-mai