Miere Zarand, Bun ca pe vremuri

Miere Zarand, Bun ca pe vremuri.

Nectarul din care au făcut albinele această minunată miere, de o calitate superioară, a fost cules în Situl Natura 2000 Zarandul de Est, arie protejată care se regăsește în sudul Munților Apuseni, la granița dintre județele Arad și Hunedoara. În acest loc, cu o biodiversitate impresionantă își desfășoară activitatea peste 60 de apicultori, care practică apicultura staționară, unii dintre ei cu o tradiție de peste 3 generații. Ei au în grijă 2700 de familii de albine care polenizează și culeg nectar de pe o suprafață de peste 20.500 hectare.

Apicultorii locali produc miere la scară mică, păstrând vii tradițiile stuparitului staționar și strângând toate propietătile oferite de flora spontană. Iar noi încercăm să aducem un plus de valore prin respectarea unor principii care au la baza concepte precum utilizarea durabilă a resurselor naturale, bunăstarea polenizatorilor, oferirea unui preț corect producătorilor și acordarea unui produs deosebit clienților noștri.

Astfel, veți găși în fiecare borcan un amestec divers și unic de arome de miere, care reflectă biodiversitatea pajiștilor și pădurilor din Zarand.

Îmbutelierea mierii se face la Centrul multifuncțional din Roșia Nouă, comuna Petriș, care include un spațiu complet funcțional, echipat cu utilaje moderne pentru îmbuteliat miere, care respectă standardele internaționale de igienă și sănătate publică, autorizat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Arad pentru îmbuteliere și comercializare miere în România, dar și pentru export în Uniunea Europeană .

Mierea de Salcâm - este o miere monoflora , cu nuanțe galben-roz-aurii, ușor parfumată și limpede, având multă finețe și discreție. Aceste caracteristici distincte o fac să fie foarte apreciată de consumatori, în special în îndulcirea alimentelor și ceaiurilor.

Mierea de salcâm conține multă fructoza și puțină glucoză (conținutul în fructoza e mai mare decât al celorlalte tipuri de miere - peste 40% ), ceea ce determina cristalizarea foarte lentă. În mod obișnuit, se consideră că acest sortiment rămâne în starea fluidă până la un an, dar, în funcție de condițiile de depozitare și puritate, cristalizarea poate să apară abia după mai mulți ani.

Din bătrâni se știe că mierea de salcâm este un excelent tonic ce ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind asimilată foarte ușor de organism, astfel oferind-ne energie și substanțe nutritive.

Mierea de Tei - este o miere monoflora, produsă de albine din nectarul florilor arborilor de tei care se pot găsii în pădurile de foioase din România și îi puteți identifica prin florile sale mici, glabene, parfumate, adunate în ciorchini plini de aromă.

Mierea produsă are culoarea galben-portocalie, roșcată, sau cu reflexii verzi. Mirosul și aromă sunt caracteristice, fiind o miere dulce cu o aromă puternică. Este fluidă până toamna târziu, iar când temperaturile încep să scadă, cristalizează în cristale mari.

Că orice sortiment de miere, cea de tei preia din calitățile excepționale ale florilor din care provine, bogată fiind în granule de polen, iar uneori poate conține și urme de miere de mâna. Aceste elemente îi oferă calități liniștitoare, relaxante fiind cunoscută pentru efectele sale calmante.

Mierea de Fâneața – este o miere deosebită, obținută din nectarul florilor de fâneața din situl Natură 2000 Zarandul de Est. Pe arealul ariei protejate au fost identificate peste 500 de plante, dintre care foarte multe melifere și medicinale. Nectarul adunat de albine duce la obținerea unei mieri foarte complexe, cu un gust unic și propietăți alese.

Mierea polifloră de fâneața înglobează nectarul de la câteva zeci sau poate chiar sute de plante, ceea ce o face să varieze de la un an la altul, în funcție de nectarul predominant. Aceste caracteritici nu pot să aducă decît o bogăție de culori și gusturi pline de savoare și sănătate.

**Cristalizarea mierii este un fenomen natural care intervine mai repede sau mai târziu, în funcție de sortimentul de miere și de conditile de depozitare .

 

Miere