Despre intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza a devenit o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane. Din fericire, acestea nu trebuie sa renunte complet la consumul laptelui, ceea ce ar fi imposibil in cazul copiilor – de exemplu – iar asta deoarece gasim o multime de optiuni alternative pe piata, asa cum este laptele fara lactoza.

Intoleranta la lactoza, sau deficienta de lactaza, reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza, care este de fapt, un zahar care se gaseste in lapte. Aceasta afectiune, este cauzata de lipsa de lactaza, aceasta fiind o enzima care descompune lactoza, in sistemul digestiv. Foarte multe persoane au un nivel scazut de lactaza, insa nu la toate apare si intolerenta la alimentele lactate.

Ce este lactoza

Lactoza este un tip de zahar continut de lapte, pe care foarte multi oameni nu il pot procesa sau digera. Totusi, chestiunea mai putin cunoscuta este ca peste 50% din populatia lumii are o forma sau alta de intoleranta la lactoza, care poate sau nu sa se manifeste in mod vizibil. In unele zone geografice, mai mult de 90% dintre oameni nu pot absorbi lactoza, din cauza lipsei unei anumite enzime in organism, denumita lactaza, care este necesara descompunerii si digerarii acestui zahar.

De multe ori se confunda intoleranta la lactoza cu alergia la lapte, prima constand intr-un deficit de enzima care sa metabolizeze lactoza, iar a doua constand intr-o reactie exagerata a sistemului imun la proteinele din lapte. Se pare ca aproximativ 70% din populatia adulta este deficienta in lactaza, ceea ce a sugerat ca aceasta este starea normala.

Multe persoane care sufera de forme usoare ale intolerantei la lactoza pot controla simptomele fara a fi nevoiti sa elimine complet lactatele din dieta lor cotidiana. Indigestiile usoare pe care le resimt ii fac doar sa consume produse lactate putin mai rar.

Riscurile asociate cu intoleranta la lactoza.

Complicatiile pot aparea secundar aportului inadecvat de calciu si vitamina D. Pacientii care evita lactatele s-ar putea sa aiba nevoie de suplimente de calciu si vitamina D sau sa includa in dieta surse fara lactoza, de astfel de nutrienti.

Iata mai jos 4 sfaturi ale specialistilor pentru a atenua efectele neplacute ale intolerantei la lactoza:

   

1. Intoleranta la lactoza nu inseamna ca nu mai poti consuma niciodata lapte! Sfatul specialistilor este sa incepi cu o portie mica de lapte pentru inceput. Treptat este bine sa cresti portia de laptesi alte produse lactate si sa-ti monitorizezi simptomele. Asa vei sti care este nivelul tau de tolerantă.

  1. Bea laptele impreuna cu alte alimente si niciodata pe stomacul gol. Mâncarea solida va incetini digestia, iar corpul va castiga mai mult timp pentru a digera lactoza, ceea ce poate preveni balonarea, durerile de stomac etc.
  2. Nu te feri sa consumi branza, deoarece are un grad mic de lactoza. Branza Cheddar sau parmezanul sunt slabe in lactoza si pot fi mai usor tolerate de organism, deci nu le ocoli crezand ca iti vor face rau. Totodata, cauta acele produse care iti sunt de ajutor, in acest caz, lapte fara lactoza. Iaurtul si untul au un continut redus de lactoza si de obicei sunt tolerate; de asemenea unele tipuri de cascavalul pot fi consumate de persoanele cu intoleranta la lactoza, cu cat este mai maturat, cu atat este mai sarac in lactoza, si iaurturile si lactatele fermentate din lapte de capra. De asemenea incercati sa beti kefir, nu contine lactoza, dar contine probiotice care iti ajuta capacitatile digestive si reduce simptomele intolerantei la lactoza.
  3. Foloseste surse alternative de calciu: vegetale cu frunze verzi, broccoli, alune, nuci, pesti mici (sardine), fructe de mare,  seminte de floarea soarelui. Alimentele bogate in vitamina D: lapte de soia, de orez, de migdale fortificat cu vitamina D. 

La Remarkt te asteptam cu o gama variata de produse fara lactoza care vin sa te ajute in adoptarea unui stil de viata adaptat nevoilor tale.